Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

«Ούτε ζώα δεν μπορούν να μείνουν» στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στον Έβρο

Σε άμεση επίσκεψη στον Έβρο προχώρησε η Επιτροπή Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης, με αφορμή την απόπειρα εξέγερσης των μεταναστών στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης. Φορείς υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών μίλησαν στο tvxs για τις αποπνικτικές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής, στα οποία «ούτε ζώα δεν μπορούν να μείνουν», καθώς και για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα.
της Φανής Παρλή
Η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής μεταναστών, όπου στοιβάζεται ο υπερδιπλάσιος αριθμός μεταναστών από τον προβλεπόμενο, σε συνδυασμό με την απόφαση της ΕΛΑΣ να ελευθερωθούν μόνο οι μη απελάσιμοι, οδήγησε τους μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν πάνω από ένα μήνα στο κέντρο να ξεσπάσουν, χτυπώντας τα κάγκελα των θαλάμων-κελιών και ζητώντας την απελευθέρωσή τους.
Η Επιτροπή Δίοικησης και Δημόσιας Τάξης, με επικεφαλή τον Γιάννη Βλατή και μέλη της τον Δημήτρη Καρύδη (ΠΑΣΟΚ), τη Σοφία Καλαντίδου (ΚΚΕ), το Θόδωρο Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) και τον Άγγελο Κολοκοτρώνη (ΛΑΟΣ), ανησυχώντας για την υπάρχουσα κατάσταση, επιδίωξε να δει από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν στα κέντρα κράτησης των μεταναστών. Tην Πέμπτη επισκέφθηκε το Σουφλί και το Τυχερό, ενώ την Παρασκευή επισκέφθηκε την Ορεστιάδα, τις Φέρες και το Φυλάκιο.
«Υπήρχε μία αντίδραση των μεταναστών, οι οποίοι φυλάσσονται εκεί, για τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν σ’ αυτήν την περίοδο της κράτησης. Η κατάσταση είναι ασφυκτική στην κυριολεξία, μιλάμε, δηλαδή, για εξαθλίωση και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Δεν μπορείτε να φανταστείτε, επειδή έχω πάει στα περισσότερα κέντρα από αυτά, πού μένουν αυτοί οι άνθρωποι. Μένουν σε αποθήκες, χωρίς καμία περίθαλψη ιατρικοφαρμακευτική και δεν μπορούν εκ των πραγμάτων. Δεν υπάρχει προσωπικό, ενώ αντίθετα υπάρχουν μάζες μεταναστών», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Πανταζίδης, Γραμματέας του Συνασπισμού του νομού Έβρου. Το πιο βασικό είναι, όπως σημειώνει, ότι δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση, ούτε νομική στήριξη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Μιλάμε για μάζες μεταναστών, οι οποίοι μπαίνουν από τα σύνορα ανεξέλεγκτα, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος των ναρκοπεδίων που δεν έχουν ξηλωθεί. Βέβαια αυτοί βρίσκουν περάσματα ή πολλές φορές τους στέλνουν γα δόλωμα για να δουν ποιά είναι τα περάσματα. Την περασμένη χρονιά είχαμε πολλά τέτοια κρούσματα από νάρκες. Είναι μια κατάσταση που χειροτερεύει από κάθε άποψη, από τις παροχές που απουσιάζουν, από τα κέντρα υποδοχής, στα οποία ούτε ζώα δεν μπορούν να ζήσουν μέσα στην κυριολεξία».
«Νομίζω ότι γίνονται κάποιες κομπίνες να κάποιους να δηλώνουν κάποιους ότι δεν είναι από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία κ.λ.π.(δηλαδή χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση) και ότι είναι από άλλες χώρες, έτσι ώστε να τους δίνετε ένα χαρτί και να τους γυρνάνε πίσω. Αυτό το χαρτί είναι ένα ροζ χαρτί με το οποίο μπορούν να κάτσουν 30 μέρες στην Ελλάδα και να κινηθούν μέχρι να τους γυρίσουν πίσω μετά στη χώρα τους», υποστηρίζει η Ζανέτα, φοιτήτρια στην Αλεξανδρούπολη. «Έχουν βάλει μέσα το διπλάσιο αριθμό και δεν τους μεταφράζουν, δεν τους εξηγούν γιατί βρίσκονται εκεί, οι άνθρωποι εδώ πέρα αναγκάστηκαν να ράψουν τα στόματά τους για να τους δώσουν σημασία. Περνάνε τον Έβρο και παραλίγο να πνιγούν ή φτάνουν γυμνοί, γενικά η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και κανείς δεν ασχολείται να τους πει ποιά είναι τα δικαιώματά τους, πού μπορούν να πάνε να ζητήσουν άσυλο, να ζητήσουν να νομιμοποιηθούν, ούτε κάποια χρήματα για τις πρώτες μέρες, ξεκινάνε από την Αλεξανδρούπολη με τα πόδια για να πάνε στην Αθήνα, γιατί δεν έχουν λεφτά να πάρουν τρένο», σχολιάζει και καλεί τον κόσμο στις 18 Δεκεμβρίου σε πορεία αλληλεγγύης προς τους μετανάστες στο χωριό Φυλάκιο, όπου με παρουσία δικηγόρου και γιατρού θα προσπαθήσουν να μπουν μέσα.
«Αυτό το οποίο έχει συμβεί αυτή τη στιγμή είναι ότι με την έλευση της Frontex, αυτή την στιγμή έχουν σκληρύνει τον έλεγχο στα σύνορα, προχωρώντας σε ένα κύμα μαζικών φυλακίσεων χωρίς προηγούμενο και χωρίς να διαθέτουν τη δυνατότητα αυτόν τον κόσμο να του απαντήσουν το απλό αίτημα του «θέλω άσυλο», γιατί περί αυτού πρόκειται. Και αντιμετωπίζουν το αίτημα για άσυλο με αστυνομικές μεθόδους, με στρατόπεδα συγκέντρωσης και με φυλακίσεις. Εφαρμόζοντας τους νόμους που είχε υποσχεθεί βεβαίως το ΠΑΣΟΚ να καταργήσει, το νόμο που λέει ότι ελευθερώνεσαι όταν σε έχουν κρατήσει μέσα για ένα τρίμηνο, μετά έγινε εξάμηνο, μετά το κάναν οκτώ και στο τέλος το χάσανε τί ακριβώς ισχύει», σχολιάζει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης Ενωμένης Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.
Ο Στρατής Σκουντιανέλλης, τέλος, δημοσιογράφος και μέλος της Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση των μεταναστών στη Λέσβο, μιλώντας για τη γενικότερη κατάσταση των μεταναστών στις παραμεθόριες περιοχές, σημειώνει ότι «μένοντας και σε μία μεθοριακή περιοχή, πρέπει να σας πω, ότι η ίδια η παρουσία των μεταναστών, όχι μόνο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ώστε να είχαμε ανάγκη την Frontex, προκειμένου να περιοριστούν τα κύματα μεταναστών που έρχονται, αλλά μπορώ σας πω, και μάλιστα και μέσα και από τη δουλειά μου, γιατί τυχαίνει να είμαι και δημοσιογράφος ότι αυτά τα παλικάρια της Frontex, το μοναδικό που έκαναν στη Μυτιλήνη ήταν να έρθουν και να προβούν στις χειρότερες αυθαιρεσίες και αυθαίρετες χρήσεις της εξουσίας τους. Και μάλιστα να σας πω ότι περίπου πριν από τέσσερις μήνες το καλοκαίρι, ένα κλιμάκιο της Frontex έκανε γυαλιά καρφιά ένα μαγαζί και ένα ξενοδοχείο, γιατί τόλμησαν κάποιοι ντόπιοι να τους φέρουν αντίρρηση, αυτοί είναι η μεταναστευτική αστυνομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποτίθεται ότι θα φυλά και θα μεριμνά για την ασφάλεια και την ευημερία των μεσογειακών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κλειστά σύνορα σημαίνει κλειστά μυαλά και αυτό είναι και η έμπρακτη απόδειξη προφανώς».
O κ. Σκουντιανέλλης αποκαλεί την υπάρχουσα κατάσταση «απαράδεκτη από την στιγμή που συγκροτούνται κέντρα κράτησης και που αυτά τα κέντρα κράτησης δεν έχουν κανένα άλλο σκοπό, απ’ το να εξαθλιώσουν όσο γίνεται περισσότερο τους μετανάστες, έτσι ώστε βγαίνοντας έξω να είναι αδύναμοι και ανήμποροι και έτσι να καταφέρουν, είτε να συλληφθούν και να απελαθούν, είτε να μην καταφέρουν πολλά στην ίδια την κοινωνική κλίμακα, προκειμένου να φύγουν και να τελειώνουμε με αυτήν την ενοχλητική αντίθεση μεταξύ Έλληνα και μετανάστη».

http://tvxs.gr/node/72562 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου